Hvad er DOP og IGP?

Hvad er DOP og IGP?

Udgivet:

I dette blogindlæg vil vi tage et kig på, hvad betegnelserne DOP og IGP, der er kvalitetsmærker, egentlig betyder, og hvorfor de er vigtige for dig i jagten på autentiske kvalitetsprodukter. Ifølge det italienske Landbrugsministerium var der i 2017 i alt 295 italienske fødevarer og landbrugsprodukter, der havde betegnelsen DOP eller IGP.

Hvad er DOP?

DOP er en forkortelse for Denominazione di Origine Protetta. Beskyttede oprindelselsbetegnelser (på dansk: BOB) angiver ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside, at en fødevare eller et landbrugsprodukt både stammer fra og er fremstillet, forarbejdet og tilvirket i det pågældende område. Et eksempel er balsamico-eddiken Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP.

Hvad er IGP?

IGP er en forkortelse på Indicazione Geografica Protetta. På dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra et afgrænset geografisk område, og at det enten er fremstillet, forarbejdet eller omdannet i det bestemte område. Et eksempel er Aceto Balsamico di Modena IGP.

Hvordan opnår man DOP-betegnelsen?

For at opnå DOP-betegnelsen skal producenterne overholde en række strenge produktionskrav, og produktet må kun fremstilles, forarbejdes og tilvirkes i det bestemte område. En kontrolinstans, fx Consorzio Tutela Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, sørger for, at reglerne bliver overholdt.

Eksempler på produkter med DOP-betegnelsen:

  • Balsamico-eddiken Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP.
  • Parmigiano Reggiano DOP (Parmasan-ost)
  • Prosciutto di Parma DOP (Parma-skinke)
  • Basilico Genovese DOP (basilikum fra Genova)

Hvordan opnår man IGP-betegnelsen?

For at opnå IGP-betegnelsen betegnelsen IGP skal mindst en af produktionens faser foregå i det givne geografiske område. Producenterne skal overholde en række strenge produktionskrav. En kontrolindsats søger for at producenterne overholder reglerne.

Eksempler på produkter med IGP-betegnelsen

  • Aceto Balsamico di Modena IGP
  • Cipolla Rossa di Tropea IGP (Rødløg fra Tropea i Calabrien)
  • Limone Costa d’Amalfi IGP (Citron fra Amalfi-kysten)
  • Finocchioina IGP (Pølse med fennikel fra Toscana)

Værd at vide

EU-ordningen med de beskyttede fødevarebetegnelser er fra 1992.