Sådan koger du pasta perfekt

Sådan koger du pasta perfekt

Udgivet:

Hvor svært kan det egentligt være at koge pasta? Og så alligevel… Kender du det: Det klistrer? Pastaen er blevet alt for blød? Eller er alt for hård?

Ja, det er faktisk en kunst at koge pasta. Og her er et par tips, som jeg har lært i Italien, og som jeg håber, at du kan bruge.

Sådan koger du pasta perfekt

  1. Vælg en kvalitetspasta
  2. Tag ca. 100 gram pasta per person
  3. Brug 10 gram salt og 1 liter vand per 100 gram pasta
  4. Sæt gryden med vand over
  5. Hæld salt i, når vandet koger, og derefter pastaen
  6. Kogetid afhænger af pastatypen. Følg kogeanvisningen på posen.
  7. Kog pastaen i spilkogende vand og uden låg
  8. Rør undervejs, så pastaen ikke sætter sig fast i bunden
  9. Smag på pastaen, når den er klar
  10. Tag pastaen af blusset og hæld vandet fra

Og så kan pastaen blandes med pastasovsen på blusset. Og så er den lækre pastaret klar.

Allerførst er det vigtigt at slå fast: Du skal bruge en god kvalitetspasta. Og nej, du behøver ikke selv lave pastaen. Det er ikke sådan, at alle italienerne laver hjemmelavet pasta. Mange har i dag ikke tid eller lyst til at lave deres egen pasta, og der findes meget glimrende færdiglavet pasta. Og det fås også i Danmark.

Men der er ingen tvivl om, at kvalitet og pris hænger sammen. En pose pasta til en flad femmer i discountsupermarkedet giver nu engang ikke samme kulinariske oplevelse som en rigtig god kvalitetspasta.

Nu har du den gode pasta. Hvordan koger du den så? Der er tre vigtige elementer: Salt, vand og kogetid. Jeg er flere steder stødt på denne tommelfingerregel 1-10-100: Per 100 gram pasta skal du bruge 10 gram salt og 1 liter vand.

Hvor meget pasta skal du så beregne per person? Ja, det kommer selvfølgelig an på, om pasta er den eneste ret, eller om der er flere retter på menuen. Men 100 gram per person er et godt bud. Lidt mindre, hvis der er flere retter.

Og her er så fremgangsmåden: Hæld vand i en gryde og sæt den over. Først når vandet begynder at koge, hældes salt i. Og derefter pastaen. Sæt køkkenuret, og følg kogeanvisningen på pakken.

Rør rundt i gryden, så pastaen ikke sætter sig fast i bunden. Pasta skal koges i spilkogende vand og uden låg, men vær opmærksom på, at det ikke koger over.

Du kan smage på pastaen, når den er ved at være klar, så den har den rigtige konsistens, når du tager den af blusset. Pastaen skal ikke overkoges. Italienerne foretrækker pasta al dente. At tanden møder lidt modstand, når du tygger.

Hæld pastaen på panden med sugo’en (pastasovs) og rør godt rundt, så pasta og sugo bliver blandet godt, og pastaen får lige det sidste på blusset.

Et godt tips, som jeg har fået af en romersk kok: Du kan hælde lidt pastavand i, når pasta og sugo blandes. Det er med til at samle retten og er også godt, hvis sugoen virker tør.

Til inspiration anbefaler vi, at du prøver vores lækre kvalitetspasta fra Umbrien. Vores pasta er fra den lille anerkendte pasta-producent La Romagna/Pasta Fratini, der laver en ubeskrivelig lækker italiensk pasta.

Buon appetito.