Spaghetti bolognese – opskrift på den berømte pastaret

Spaghetti bolognese – opskrift på den berømte pastaret

Udgivet:

Bolognese med din egen favoritpasta

Spaghetti bolognese, ragù, ragù alla bolognese, pasta med kødsovs. Kært barn har mange navne. Men ét er sikkert: pasta al ragù er en af de mest berømte italienske pastaretter – ja måske den mest berømte, der findes. Og vi er mange, der er fan af denne skønne smagfulde ret.

Ragù alla bolognese stammer fra regionen Emilia Romagna. Ragù kan laves på rigtig mange måder, og det er helt sikkert en ret, der kan få sindene i kog i Italien. Der findes mange varianter.

Der er som bekendt et hav af pasta-typer i Italien, og du er selvfølgelig frit stillet til at vælge din favoritpasta til kødsovsen. I Emilia Romagna serveres retten ofte med tagliatelle. Hjemme hos os laver vi den som regel med tagliatelle eller pappardelle. Og så skal du have god tid, når du skal lave ragù, for pastasovsen skal gerne simre i halvanden til to timer.

For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du anvender gode råvarer. Vores fantastiske special-importerede tomater kan tage din bolognese til nye niveauer.

Gode tips, når du laver Spaghetti bolognese

Opskriften på ragù kan som sagt laves på mange måder. Vi har i opskriften brugt oksefars, men mange bruger et mix af oksekød og grisekød. Der er mange, der putter bacon, lidt mælk og tomatkoncentrat i kødsovsen, og chili bliver erstattet med peber.

Du kan som sagt bruge mange forskellige slags pastatyper til retten. Kendt i udlandet er jo spaghetti bolognese. Vi foretrækker en pasta med æg og kan anbefale tagliatelle eller pappadelle. Her finder du vores tips til at koge pasta perfekt.

Kødsovsen ragù alla bolognese kan selvfølgelig også bruges i lasagne. Se vores lasagne opskrift her. Du kan med fordel også bruge den til polenta.

Vin-tips: Vi kan anbefale Rosso di Montalcino DOC fra vingården Sassetti Livio Pertimali i Montalcino i Toscana. Hvis du ikke er til rødvin, kan vi anbefale den dejlige rosévin Langhe Rosato DOC Trabuc fra vingården La Fusina i Dogliani i Piemonte. Det Italienske Køkken har et mindre men godt udvalg af italiensk vin.

Clock Icon 120

MINUTTER

Person Icon 4

PERSONER

Italian Flag Icon Bologna

OPRINDELSE

Ingredienser

1 løg

4 gulerødder

4 stængler bladselleri

600 gram oksefars

1 chili (peperoncino)

1 spiseskefuld rosmarin

2 teskefuld salt

2 dåser flåede tomater eller 1 glas passata. Vi anbefaler flåede tomater fra Solania Srl

Ekstra jomfru olivenolie. Vi anbefaler ekstra jomfru olivenolie Marfuga klassisk

½ glas tør hvidvin. Vi anbefaler Chardonnay fra Cascina Gilli

500 gram pasta. Vi anbefaler pappardelle fra La Romagna/Pasta Fratini

Revet parmesan/pecorino ost

Fremgangsmetode

Sådan gør du

1. Pil løg og hak fint. Svits ved middel varme i olivenolie i tykbundet gryde.

2. Skræl og hak gulerødder i tern. Skyl og skær bladselleri stænglerne i små stykker.

3. Når løgene er gyldne, kommes resten af grøntsagerne i gryden og svitses med. Salt evt.

4. Når grøntsagerne er klar, hældes de fra gryden, og kødet brunes af 2-3 omgange, da det kommer til at koge, hvis det hele kommer i gryden på en gang. Salt evt.

5. Når al kød er brunet, samles kød og grøntsager i gryden og steger ca. 5 minutter, kom derefter hvidvin i. Når vinen er fordampet, hældes et par kopper kogt vand i. Tilsæt derefter tomaterne.

6. Lad kødsovsen simre i minimum 1 time og gerne halvanden til 2 timer ved svag varme. Rør i gryden undervejs. Tilsæt lidt kogt vand, hvis der er brug for det.

7. Sæt pastavandet over. Salt og kom pastaen i, når vandet koger. Rør undervejs. Når pastaen er klar, hældes pastaen i kødsovsen og rør godt rundt. Serveres straks. Drys med revet parmasan/pecorino ost.