Hvad er DOP og IGP

Hvad er DOP og IGP?

I dette blogindlæg vil vi tage et kig på, hvad betegnelserne DOP og IGP, der er kvalitetsmærker, egentlig betyder, og hvorfor de er vigtige for dig i jagten på autentiske kvalitetsprodukter. Ifølge det italienske Landbrugsministerium var der i 2017 i alt 295 italienske fødevarer og landbrugsprodukter, der havde betegnelsen DOP eller IGP.

Hvad er DOP?

DOP er en forkortelse for Denominazione di Origine Protetta. Beskyttede oprindelselsbetegnelser (på dansk: BOB) angiver ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside, at en fødevare eller et landbrugsprodukt både stammer fra og er fremstillet, forarbejdet og tilvirket i det pågældende område. Et eksempel er balsamico-eddiken Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP.

Hvad er IGP?

IGP er en forkortelse på Indicazione Geografica Protetta. På dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra et afgrænset geografisk område, og at det enten er fremstillet, forarbejdet eller omdannet i det bestemte område. Et eksempel er Aceto Balsamico di Modena IGP.

Hvordan opnår man DOP-betegnelsen?

For at opnå DOP-betegnelsen skal producenterne overholde en række strenge produktionskrav, og produktet må kun fremstilles, forarbejdes og tilvirkes i det bestemte område. En kontrolinstans, fx Consorzio Tutela Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, sørger for, at reglerne bliver overholdt.

Hvordan opnår man IGP-betegnelsen?

For at opnå IGP-betegnelsen betegnelsen IGP skal mindst en af produktionens faser foregå i det givne geografiske område. Producenterne skal overholde en række strenge produktionskrav. En kontrolindsats søger for at producenterne overholder reglerne.

Eksempler på produkter med DOP-betegnelsen

Eksempler på produkter med IGP-betegnelsen

  • Aceto Balsamico di Modena IGP
  • Cipolla Rossa di Tropea IGP (Rødløg fra Tropea i Calabrien)
  • Limone Costa d’Amalfi IGP (Citron fra Amalfi-kysten)
  • Finocchioina IGP (Pølse med fennikel fra Toscana)

Værd at vide

EU-ordningen med de beskyttede fødevarebetegnelser er fra 1992.

Køb italienske specialiteter af top kvalitet

Prisbelønnede ekstra jomfru olivenolier og anerkendte balsamico-eddiker:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du vinde et gavekort på 300 kr?

Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet deltager du hver måned i vores konkurrence om et gavekort på 300 kr til Det italienske køkken

Vi sender nyhedsbreve med spændende tilbud og god læsning ud løbende. Du kan til hver en tid afmelde dig med bare 1 klik. Vinderen trækkes i nyhedsbrevet. Læs mere om vores privatlivspolitik.

Tak! Du får snart tilsendt en email med et link, som du skal acceptere. Først når du har godkendt vil du modtage mails og deltage i konkurrencen.