Spaghetti all’amatriciana opskrift

Spaghetti all’amatriciana – en ægte romersk klassiker

Vi elsker det italienske køkken, der byder på et hav af fantastiske pastaretter. Men favorit pastaretten over dem alle er nok stadig spaghetti all’amatriciana. Denne romerske klassiker er enkel og alligevel utrolig smagfuld. Det er en pastaret, som vi laver igen og igen og aldrig bliver trætte af.

Opskriften, du finder her på siden, har vi fået fra restaurant Pallotta i Rom. Opskriften er fra vores kulinariske guide Smagen af Rom.

Pasta all’amatricina er nem og ret hurtig at lave. Retten består af få ingredienser. Det er dog – som altid – vigtigt at vælge råvarer af høj kvalitet. Det gælder ikke mindst i denne ret, så man virkelig kan smage de enkelte ingredienser.

Retten kan laves med forskellige slags pasta-typer. På menukortet i Rom ses ofte bucatini, rigatoni og spaghetti all’amatriciana.  Hos os I Det italienske køkken foretrækker vi spaghetti, men vi kan sagtens finde på at bruge den umbriske stringozzi eller penne.

Der findes også diverse opskrifter på, hvordan man laver retten. I Italien er mad et vigtigt samtaleemne, og emnet kan få sindene i kog. Da jeg boede i Rom, overværede jeg ofte ophedede diskussioner på mit lokale grøntmarked: Skal der nu guanciale (bacon lavet af svinekæber) eller pancetta i pasta all’amatriciana? Skal der kun revet pecorino-ost på retten, eller skal det være et mix af pecorino og parmasan-ost? Skal der løg i, og hvilken pastaform er bedst?

Nationalt skabte det et ramaskrig, da en berømt italiensk kok i et populært talkshow på tv erklærede, at hvidløg med skal er hemmeligheden bag en god amatriciana.

Pastaretten stammer oprindeligt fra byen Amatrice nord for Rom, og borgerne i Amatrice rasede over kokkens udtalelser. På kommunens facebook-side slog borgmesteren fast, at spaghetti, guanciale, pecorino-ost, hvidvin, San Marzano tomater eller flåede tomater, ekstra jomfru olivenolie, salt og peperoncino (chili) er de eneste ingredienser i en ægte amatriciana.

Punto e Basta. Punktum.

Borgmesteren understregede, at kokken selvfølgelig var i sin fulde ret til at putte hvidløg i sin pastasovs. Og at pastasovsen også kunne være god. Men der er under ingen omstændigheder tale om amatriciana, fastslog borgmesteren og inviterede i øvrigt kokken til at besøge Amatrice og smage den berømte ret.

Spaghetti all’amatriciana – se vores video fra køkkenet

Spaghetti fra Umbrien

Spaghetti all’amatriciana – ingredienser (4 personer)


Olivenolie til pastasalat

Sådan laver du Spaghetti all’amatriciana

 1. Skær guancialen i mindre stykker. Svits guanciale og evt. peperoncino i olivenolie på panden.
 2. Hak rødløget og tilsæt det.
 3. Når det er gyldent, hæld hvidvin i.
 4. Lidt efter tilsættes tomaterne. Lad det småsimre, mens pastaen koger i saltet vand uden låg.
 5. Riv Pecorino Romano og evt. parmasanost.
 6. Når pastaen er klar, hældes vandet fra, og pastaen blandes på panden med sugo’en.
 7. Drys revet Pecorino Romano og evt. parmasan på pastaen og server retten.

Gode tips, når du laver Spaghetti all’amatriciana

Gode tips: Revet ost over pasta all’amatriciana er et must, hvis man altså kan lide ost. Vi synes, at det giver mest smag kun med revet Pecorino Romano, men du kan som sagt også bruge Parmigiano Reggiano. Vi ved godt, at det ikke hører sig til i den traditionelle opskrift, men nogle gange – som i vores video – steger vi bacon/pancetta/guanciale for sig, så det forbliver sprødt, og så blander vi det i pastasugo’en til sidst.

Hvis du er i tvivl om hvordan du koger pasta perfekt, så læs vores blogindlæg her.

Vin-tips: En dejlig rødvin til den smagfulde pastaret er vores Barbera d’Alba DOC fra vingården La Fusina i Piemonte. Er du til rosévin, kan vi anbefale vores Langhe Rosa DOC Trabuc fra samme vingård.

Buon appetito – med eller uden hvidløg 😊

Se vores øvrige opskrifter - klik her

Vi anbefaler også:

Ikke på lager

3 tanker om “Spaghetti all’amatriciana – en ægte romersk klassiker

 1. Morten Jacobsen siger:

  Hej, tak for opskriften!
  Et spørgsmål: Jeg laver amatriciana på nogenlunde samme måde som her, men jeg oplever tit, at den sprødstegte guanciale bliver blød og sej igen, når den bliver kogt sammen med vin og tomater. Oplever I også det – eller rettere, hvordan undgår I det?
  Bedste hilsener
  Morten

  • Det italienske køkken siger:

   Hej Morten,
   Mange tak for din kommentar. Opskriften er jo fra en romersk restaurant.
   Ja, vi kender godt selv det med, at bacon/guanciale bliver blød i selve pasta-sugoen. Derfor gør vi til tider det, at vi steger kødet for sig selv, så det bliver sprødt, og er der meget fedt undervejs, hælder vi noget af det i selve pasta-sugoen.
   Og så blander vi først guanciale/bacon i til sidst, når pasta og sugo er blandet sammen. Så er guanciale/bacon sprødt, når retten serveres.
   Mange hilsner Det Italienske Køkken

   • Morten Jacobsen siger:

    Takker – det er også fint vist i videoen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *