Cilento-kysten – Syditaliens ukendte perle

Cilento-kysten – Syditaliens ukendte perle

Udgivet:

Cilento-kysten byder på smuk natur, hvide sandstrande med krystalblåt hav, charmerende landsbyer, fascinerende grotter, et mildt middelhavsklima og fantastiske madoplevelser.

Cilento-kysten, der ikke er nær så berømt og turistet som Amalfi-kysten, ligger cirka 2 timers kørsel syd for Napoli.

Vi fløj til Napoli og kørte i en lejet bil til byen Santa Maria di Castellabate ved Cilento-kysten. Det er en charmerende by ved Middelhavet med omkring 4000 indbyggere. I sommermånederne – især i august ferierer mange napolitanere i den charmerende kystby.

Vi besøgte også Santa Maria di Castellabate i august. Vi boede på den lille B&B La Lampara, der drives af Cristina og Costabile. Ægteparrets B&B ligger i en gyde mellem stranden og byens hovedgade, der er gågade. I sommermånederne serverer Cristina hver morgen italiensk morgenmad med cornetto – Italiens svar på croissanten, frisk frugt fx druer og figner og en række lækre hjemmebagte kager. Morgenmaden kan nydes i køkkenet eller udendørs i den lille have.

Cilento-kysten: Syditaliensk strandliv

Efter morgenmaden tog vi ofte på stranden. I Santa Maria di Castellabate finder du offentlige strande med fri adgang, hvor man kan slå sig ned. Her prydes stranden af et hav af sol-parasoller i alverdens farver og mønstre. Der er også flere strandområder, hvor man betaler for en sol-seng og parasol. Her er toilet, bruser og ofte en strandbar, der serverer lette retter til frokost.

Vi lagde både vejen forbi den frie strand og Lido Azzurro, hvor der er en hyggelig strandbar/restaurant. Så efter et par badeture i det klare Middelhav, stod frokosten ofte på skønne pasta- og fiskeretter.

I området omkring Santa Maria di Castellabate er der mange sandstrande med krystalblåt hav, og det er et dejligt sted at slappe af.

Efter en lang solrig dag på stranden gik turen hjem til vores B&B. I de sene eftermiddagstimer fyldes byens hovedgade med mennesker, der promenerer. Det italienske begreb la passeggiata – spadsereturen trives i bedste velgående. Man sludrer, spadserer og kigger på forretninger. De ældste sidder på bænke og snakker.

Der er selvfølgelig en række kaffebarer, ishuse og et væld af spisesteder. På restauranterne er der ofte fisk på menuen, og middagen kan nydes med et glas af en af områdets mange dejlige hvidvine. Der er også flere gode pizzeriaer i byen.

Det er oplagt at tage på tur langs den smukke Cilento-kyst. Byer som Acciaroli og Agripoli er bestemt et besøg værd. Kysten byder også på fascinerende grotter og mange smukke sandstrande med krystalblåt vand. Nogle af strandene kan du kun komme til af mindre stier eller med båd.

Smag den berømte bøffelmozzarella

Området er også berømt for Mozzarella di Bufala – bøffelmozzarella. Flere af farmene har åbnet dørene for besøgende, der kan få en rundvisning og se, hvordan man fremstiller de lækre oste. Og som gæst kan man udover frisklavet mozzarella mange steder også smage ricotta, andre oste, is og yoghurt lavet på bøffelmælk.

Vi besøgte den økologiske bøffelfarm Vannulo. Her bor 300 vandbøfler. Og det er ikke et hvilket som helst sted. Hos Vannulo lytter bøflerne til klassisk musik hver dag, får massage og bestemmer selv, hvornår de vil malkes.

Hver dag produceres der 400 kg økologisk bøffelmozzarella-ost hos Vannulo. Osten kan kun købes på farmen, og der er ofte kø. Vi fik en rundvisning, hvor vi hørte om gården og mozzarella-produktionen, og vi så vandbøflerne i den store stald. Rundvisningen sluttede selvfølgelig med en smagsprøve af helt frisklavet mozzarella-ost.

Og bagefter måtte vi en tur forbi restauranten. Her smagte vi også ricotta, yoghurt og smør lavet på bøffelmælk. Det er i øvrigt en god ide på forhånd at bestille tid til rundvisning og reservere bord i restauranten.

Når man er på de kanter, er det selvfølgelig et must at lægge vejen forbi Paestum med de velbevarede berømte græske templer. Der er også et interessant museum, der er værd at besøge.

Spændende tomatbesøg i Campania-regionen

Campania-regionen er også kendt for tomatdyrkning og tomatproduktion. Vi besøgte selvfølgelig vores tomatproducent Fratelli D'Acunzi i byen Nocera Superiore tæt på Vesuv. Familievirksomheden laver blandt andet de berømte San Marzano DOP tomater. Da vi lagde vejen forbi, var tomathøsten og tomatproduktionen i fuld gang. Se vores udvalg af Fratelli D'Acunzis tomat-produkter her.

Frokosten nød vi på restauranten Famiglia Principe i Nocera Superiore. Restauranten ligger lidt udenfor byen. Menuen bestod bl.a. – selvfølgelig – af en lokal pastaret med smagfulde solmodne tomater. Det var uden tvivl turens bedste pasta-ret.

Efter den lækre frokost gik vi en tur i den charmerende by Cava de’ Tirreni. I det historiske centrum er der et hav af spisesteder, og der er også gode shopping-muligheder i den lange gågade med de mange elegante buegange. Og der var også tid til en stærk velsmagende espresso efter frokosten og selvfølgelig en is om eftermiddagen.

Efter en dejlig uge i Campania gik turen tilbage til Danmark. Begge var vi dog enige om, at vi snart skal til Campania igen.