Hvad er forskellen på rødvinseddike og balsamico?

Hvad er forskellen på rødvinseddike og balsamico?

Udgivet:

Har du lagt mærke til, at du hos Det Italienske Køkken kun kan købe balsamico? Vi sælger simpelthen ikke rødvinseddike. Og det er et helt bevidst valg, da balsamico på mange parametre er et lækrere og mere brugbart produkt, når du skal kaste dig over italiensk madlavning. Men det er også dyrere – og det skyldes den lange lagringstid, nogle gange helt op til 25-30 år.

Rødvinseddike

Rødvinseddike er, som navnet antyder, lavet af rødvin. Den har som regel en meget intens og syrlig smag. Det gør, at den groft sagt kun kan anvendes til én ting, nemlig til dressinger og marinader. Rødvinseddike fremstilles ved at lade rødvin gære og derefter lagre den i træfade i nogle måneder.

Gæringen omdanner druesukkeret i vinen til alkohol, og derefter omdannes alkoholen til eddike gennem en proces kaldet acetificering. Acetificeringen sker, når bakterier, der kaldes acetobacter, omdanner alkoholen til eddikesyre.

Balsamico

Balsamico er lavet af druesaft fra Lambrusco- og Trebbianodruer, som er blevet modnet i træfade i op til 25 år. Efter en periode på flere år, hvor mosten er blevet reduceret og blevet mere koncentreret, filtreres den og tappes i flasker, hvor den er klar til at blive brugt.

Denne langvarige modning giver balsamicoen en dyb, kompleks smag med noter af sødme, syre og en let bitterhed.

I køkkenet

I korte træk er balsamico mere sød og kompleks i smagen, mens rødvinseddike har en mere intens og syrlig smag. Balsamico er derfor perfekt til at give retter en ekstra dimension af smag.

Balsamico er en alsidig ingrediens, der kan bruges i mange forskellige retter. Det kan for eksempel bruges til at lave en kraftig og velsmagende reduktion sammen med rødvin, kalvefond og krydderurter. Prøv at servér den sammen med en god bøf - og du kan næsten ikke komme tættere på himlen ...

Og så kan du bruge det til at give en lidt mere raffineret smag til salater, hvor det kan bruges i stedet for almindelig eddike i dressingen. Og ikke mindst kan du højne næsten enhver ret – hvad enten du tilsætter den direkte i maden (fx i en god kødsovs) eller drypper et par dryp på de anrettede tallerkener som kronen på værket.

Balsamico er også perfekt til at tilføje en sød og kompleks smag til desserter. Det kan for eksempel bruges til at lave en sød og frugtagtig marinade til frugt, eller det kan bruges i en creme til at give en lidt mere interessant smag end almindelig flødeskum.

Uanset hvordan du vælger at bruge det, er balsamico en fantastisk måde at tilføje en ekstra dimension til italienske retter og give dem en smag, der vil vække ganen og glæde smagsløgene.

Heldigvis er du kun få klik fra at få fingre i et bredt udvalg af de lækreste balsamicoer. Se vores lækre udvalg her nedenfor.