Lazios kyststrækning: Romernes ferieparadis

Lazios dejlige kyststrækning

Udgivet:

Måske er du i Rom og har brug for en pause fra den varme by og drømmer dig ud til kysten og den friske havluft? Så er der rigeligt med muligheder - hvadenten du ønsker en lille strandtur helt tæt på Rom eller et længere ophold i en af Lazios fantastiske kystperler, på strækningen ned mod Napoli og Amalfi.

Ensomt oliventræ i Lazio-regionen

Har du kort tid og trænger du til en kølig dukkert, så tag til Ostia, som faktisk ligger i udkanten af Rom. Ostia er det andet hjem for alle romere: da det stadig er inden for Roms kommune, er det nemt tilgængeligt med offentlig transport, så man behøver blot at tage Roma-Lido-linjen fra de tre stationer på metroens linje B - Piramide, San Paolo eller Eur Magliana. Andre populære strandbyer tæt på Rom er Anzio, Nettuno og Fregene.

Vil du på en længere badeferie, så lej en bil og kør til Sperlonga eller Gaeta, provinsbyer til Latina, der har meget at byde på: hvide sandstrande, bjerge, slotte, kirker, havnen, idylliske øer og ikke mindst nogle helt unikke kulinariske oplevelser. To meget populære feriedestinationer for romere og napolitanere, men mindre kendte for udenlandske turister. 

Specialiteter er især fisk og skalddyr, f.eks. Spaghetti alle vongole, Calamari fritti (blæksprutter) Scampi og hummer. I Gaeta finder du ”Le olive di Gaeta”, de små brun-grønne oliven, med en helt karakteristisk smag. Du finder også den gaetanske specialitet Tiella, som er en indbagt butterdejspizza med tomatsauce, karameliseret løg og blæksprutte. Det er en sprød smagsbombe, fuld af proteiner og omega 3, som er værd at prøve!

I Latina findes mange bøffelfarme, hvor der produceres bøffelmozzarella, efter samme høje standarder som bøffelproduktionen - og med DOP-kontrol, som i Campanienregionen. Har du en gang smagt en ægte bøffelmozarella af god kvalitet, kan det være svært at gå tilbage til den mere smagsløse fra Netto.

Sperlonga er velbesøgt af rige og kendte personligheder, og priserne er i den lidt dyrere ende. Fælles for Gaeta og Sperlonga er de skønneste strande, men søger du flere oplevelser og en lidt større by, vil vi anbefale Gaeta fremfor Sperlonga, som kan ses på en dag, men har de mest eksklusive restauranter.

Aftenstemning ved stranden

Strandene har lidt til enhver smag og pengepung. Der alt fra 4-stjernede hoteller lige ned til stranden, til offentlige strande hvor du kan leje liggestol + parasol eller medbringe din egen på ”le spiagge libere” ( de frie strande)

Er du glad for at sejle, kan du nemt leje en båd eller tage med færge fra Gaeta ud til de idylliske øer Ponza eller Ventotene. Her finder du Robinson Crusoe-agtige små strande, tyrkisblåt hav og muligheder for snorkling. Er du til vandsport, kan du f.eks. prøve Windsurfing. Her anbefaler vi at du kører et par kilometer syd for Gaeta til den lille kystby Vindicio, et ægte ”surfers paradise”. Besøg surfinstruktøren Guido hos ”Officina dei venti” og få en lektion du aldrig glemmer! Han udlejer også Hobiecats, katamaraner, sup m.m.

Monte Orlando

I Gaeta skal du ikke snyde dig selv for en helt særlig oplevelse, nemlig en hikingtur op til ”Monte Orlando”, som ligger lige over stranden Serapo. En legende fortæller at dette bjerg flækkede i to, da Jesus blev korsfæstet. Det er siden blevet hjemsted for monumentet og kirken: ”Santuario della santissima Trinita” som er bygget ind i klippen. Turen derop tager ca. en time og er virkelig smuk. Når man går op af de snoede stentrapper, mellem de kølige bjergmure, er man ligesom i en anden tidsalder. Undervejs kan man gøre stop og få lidt luft og nyde hav udsigten ved ”La grotta del turco”. ( Tyrkerens grotte) Her kan du se et hånd-aftryk i bjergmuren. Det siges at en vantro mand fra Tyrkiet engang stod der og sagde at han ikke troede på historien om at bjerget flækkede da Jesus døde. Han sagde at hvis det var sandt, så skulle bjerget være blødt som smør. I det han sagde det, satte han hånden på muren og muren blev blød og hans hånd aftryk blev indprentet i muren.

På vejen op ad Monte Orlando, kan du købe souvenirs fra Gaeta på det lille gade marked, f.eks. keramik m.m. Kan du ikke få nok af markeder, så er der rige muligheder langs havnepromenaden i Gaeta, og om onsdagen er der kæmpe markedsdag inde i byen, hvor du finder både nyt og brugt tøj, frugt og meget andet.