Hvordan finder du den bedste ekstra jomfru olivenolie?

Hvordan finder du den bedste ekstra jomfru olivenolie?

Udgivet:

Det kan være svært som forbruger at finde rundt på olivenolie-markedet i Danmark. Bare kig på de seneste olivenolie-skandaler.

Men hvordan finder man så en god olivenolie? Det vil vi forsøge at give et bud på i denne olivenolie-guide.

Kvalitet og pris hænger ofte sammen, og du kan ikke regne med, at en billig olivenolie er høj kvalitet.

Der findes forskellige slags olivenolier. Den bedste kvalitet er ekstra jomfru olivenolie. EU-lovgivning fastslår, at ekstra jomfruolivenolie er ”olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer”. Ekstra jomfruolivenolie må ikke have fejl eller afvigelser.

Der er stor forskel på olivenolier – kig efter

Hvordan olivenerne bliver plukket. En skånsom plukning, gerne håndplukning, giver en bedre kvalitet.

Hvis de høstes, før de er modne, bliver oliens duft og smag mere intens. Og der er en større koncentration af de sunde polyfenoler, der er naturlige antioxidanter.

Plukkes olivenerne, når frugterne stadig er grønne, får man mindre olie per kilo oliven, men en bedre kvalitet.

Og jo kortere tid fra plukning til presning, jo bedre kvalitet olie. Presses olivenerne indenfor få timer, bibeholdes de sunde egenskaber bedre.

Ekstra jomfruolivenolie koldpresses, og presningen skal være under 27 grader. Topproducenterne presser dog ved endnu lavere temperaturer. Det giver mindre olie, men den olie, du får, er sundere og har mere smag og duft.

I ekstra jomfruolivenolie skal der også været et lavt syreindhold, højst 0,8%.

Smag og duft er også vigtige faktorer. Ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet kan dufte af bitre mandler, friske oliven, artiskok, tomat og nyslået græs. Hvis den smager pikant, lidt pebret og bitter, er det et tegn på kvalitet, hvis det er afbalanceret. Olien skal have en frisk smag og kradse lidt i halsen. Og så skal den fede og olierede smag hurtigt forsvinde.

Olivenolie af høj kvalitet – du kan også kigge efter:

Ekstra jomfruolivenolier med EU-betegnelsen DOP, IGP eller økologisk certificering. For så er producenten underlagt en række regler og kontrol.

Hvis det er en olie med den regionale oprindelsesbetegnelse DOP, er olivenerne dyrket og presset i dette bestemte område.

Kig efter olier, der vinder priser og får topkarakter i ansete olivenolie-guider og konkurrencer.

Fremgår det på flasken, hvor olien er fremstillet, og hvor olivenerne vokser? Hvilke sort/sorter er olien lavet af? Jo flere informationer, jo bedre. Og køb en olivenolie i en mørk flaske.

Og hvem er producenten? Det kan være en god ide at kigge efter mindre olivenolie-producenter, der er i stand til at holde et højt kvalitetsniveau. Vi kan anbefale familievirksomheden Marfuga i Umbrien. Marfuga har fremstillet olivenolie i 200 år.

Olivenolie – de sunde egenskaber i olien

Olivenolie er sundt. Gode ekstra jomfruolivenolier indeholder et højt antal polyfenoler, der er naturlige antioxidanter, og en lang række andre sunde plantestoffer.

Den har også et højt indhold af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt.

En god ekstra jomfruolivenolie smager også godt. Den er skøn at bruge rå, og kan bruges til rigtig mange retter. Fx i salater, på grillede og kogte grøntsager, et par dråber på grøntsags-suppen, på en god bøf eller grillet fisk. Eller hæld nogle dråber på et stykke ristet brød. Enkelt og lækkert. Men man kan også stege i olivenolie. Oliens høje indhold af enkeltumættet fedt gør den meget varmetolerant

Til slut – hvordan skal ekstra jomfru olivenolie så opbevares? Køligt og mørk. Det kan være i et spisekammer. Olivenolie skal ikke i køleskabet, og flasken skal lukkes efter brug. Kvaliteten forringes, når olien udsættes for lys, varme og ilt.