Riso Margherita - på besøg hos risenes konge på Po-sletten

Riso Margherita - på besøg hos risenes konge på Po-sletten

Udgivet:

På Po-sletten i området omkring Vercelli i Piemonte er der flade rismarker lige så langt, øjet rækker. Vi er på besøg hos vores ris-producent familievirksomheden Riso Margherita. Det er i slutningen af september, og ris-høsten er i fuld gang.

Familien har dyrket ris her lige siden 1904. Familien dyrker forskellige ris-sorter, bl.a. Carnaroli og Arborio. Carnaroli ris, der også kaldes risenes konge, og Arborio ris egner sig fantastisk til bl.a. risotto. Riso Margherita laver også fuldkorns Carnaroli, der er velegnet som tilbehør, i supper og ris-salater.

Riso Margheritas ejer Davide Brusa viser os rundt. Vi er med ude i rismarkerne, hvor der høstes, og Davide mindes, hvordan man i gamle dage, da han var barn, høstede med håndkraft. Det var ofte meget lange dage - 15-16 timer under den bagende sol.

Bagefter går turen tilbage til familiens gård. Her ser vi, hvordan de nyhøstede ris kommer ind og efterfølgende hældes i siloer, hvor risen skal tørre. Vi er også med rundt for at se, hvordan risene bearbejdes. Det er fascinerende at gå rundt i den store hal og se de forskellige maskiner, hvor risene bliver renset, sorteret, afskallet og poleret og gjort klar til pakning.

Hemmeligheden bag de gode ris

Davide fremviser stolt den gamle stenkværn, der er blevet moderniseret. Stenkværnen polerer risene langsomt og skånsomt. Så de færdige ris har et godt bid, og næringsstoffer, mineraler og vitaminer bevares. Davide viser skåle med forskellige ris, og her kan vi tydeligt se forskellen på de meget hvide industrielle ris, som man typisk finder på supermarkedets hylder og så familiens mørkere Carnaroli-ris.

Familien følger hele processen: Fra kornene sås til risene høstes, bearbejdes og den færdige pakke sendes ud. På den måde kan vi sikre og garantere en konstant høj kvalitet, forklarer Davide.

Riso Margherita fremstiller også vores lækre færdiglavede risotto-blandinger. Der er mange varianter at vælge imellem: Fx risotto med trøffel, risotto med Karl Johan svampe og risotto med tomat og basilikum. Det er gourmet fastfood, når man vil have nem og lækker aftensmad.

Riso Margherita har 300 hektar rismarker, og høsten, der normalt begynder i sidste del af september og varer en måneds tid, giver omkring 2000 ton ris.

Oprindeligt var Davides familie landmænd og risdyrkere. De dyrkede ris, som de solgte til ris-industrien. Men for 20 år siden besluttede familien at skabe deres eget brand Riso Margherita, og de begyndte selv at bearbejde og sælge risene. Davide håber, at hans børn, der stadig er små, en dag vil gå i hans fodspor og overtage virksomheden.

Efter det spændende besøg hos Riso Margherita er vi ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der skal på menuen om aftenen. Vi skal selvfølgelig have risotto.