Piemonte guide – en kulinarisk rundrejse i den smukke norditalienske region

Piemonte guide – en kulinarisk rundrejse i den smukke norditalienske region

Udgivet:

Piemonte er et spændende bekendtskab: Smukke landskaber, en storslået natur, charmerende byer, kulinariske oplevelser og vine i verdensklasse. Gå på opdagelse i den smukke norditalienske region i denne Piemonte guide.

Et besøg i byen Alba, der er verdensberømt for de kostbare hvide trøfler, og byen Barolo med de berømte vine, er et must, når man besøger Piemonte. Men der er også mange andre skønne byer, som varmt kan anbefales.

Nær Alba i vinområdet Langhe finder man den lille by Verduno. Det er langt væk fra turiststrømmen, og det kan vi godt lide. Byen tæller blot lidt over 500 sjæle.

Fra udsigtsposten Belvedere ved siden af kirken på toppen af byen er der en smuk udsigt over de grønne bølgende vinmarker i Langhe området. Blot et stenkast fra udsigtsposten ligger Enoteca Comunale, hvor du kan nyde et glas af områdets mange berømte og mindre berømte vine. Vi smager den lokale og sjældne vin Peleverga Verduno DOC, som kun dyrkes omkring Verduno. Slet ikke berømt som mange andre rødvine i området, men bestemt et spændende bekendtskab. Der er kun ganske få producenter, og de fremstiller årligt så få flasker, at det er en meget sjælden vin.

Middagen bliver indtaget på den lille restaurant Agnulot il Ristorantino. To yngre venlige kvinder driver spisestedet, der hver uge skifter menu. Vi smager bl.a. Agnolotti-pasta med salsiccia fra Brá og porrer i en enkel anretning med smør og salvie. Derefter får vi et udvalg af smagfulde lokale oste med hjemmebagt brød og selvfølgelig den piemontesiske specialitet grissini til. Der fremstilles et hav af fantastiske oste i Piemonte. Desserten er en vanedannende semifreddo med de berømte hasselnødder fra Piemonte og chokolade sovs. Til slut en espresso og hjemmelavet iskold Limoncello.

Svimlende udsigt og piemontesiske specialiteter

Vi overnatter på B&B Alba in Langhe i udkanten af Verduno. Om morgenen serverer Anna Maria en lækker morgenmad, og så er det ikke mindre end fantastisk at vågne op til den flotte udsigt ud over de grønne vinmarker. Vi bliver hurtigt enige om, at den udsigt er hele rejsen værd.

Vi lægger også vejen forbi byen Dogliani. Her sælger de lokale producenter og bønder deres varer på det lille udendørs marked hver lørdag. Der er rig mulighed for at købe lækre oste, frugt og grøntsager. Besøg også byens domkirke lige i nærheden.

Frokosten spiser vi på Osteria del Borgo i byen Carrù. Her serveres bl.a. den berømte piemontesiske specialitet Bollito - i denne udgave er det 7 forskellige udskæringer fra den lokale Piemonte-okse ledsaget af 7 forskellige lækre salsa’er. Tjeneren kommer til vores bord med kødet på et rullebord, hvor udskæringen foregår. Frokosten afsluttes med et udvalg af de lækreste lokale oste fra den rullende ostevogn.

Vi når også forbi en lille hasselnødde-farm i området Alta Langa. Her er vinmarker udskiftet med hasselnøddetræer. Familien, vi besøger, dyrker de skønneste Nocciole Piemonte IGP. Og vi håber, at de skønne hasselnødder snart kommer på hylderne i vores webshop.

Til vinhøst i Piemonte

Når man rejser rundt i Piemonte, er der rig lejlighed til at besøge områdets mange vingårde. Vi skal selvfølgelig forbi vores to vin-producenter i vores Piemonte guide. Begge steder er der fuld gang i vinhøsten.

Vingården La Fusina ligger lidt udenfor Dogliani. Her har familien Abbona fremstillet vin lige siden 1914. Familien producerer bl.a. Barolo, Barbera d’Alba, Barbera d’Alba Superiore og rose-vinen Langhe Rosato DOC.

Næste stop

Næste stop er vingården Casina Gilli i Castelnuovo Don Bosco. Her viser Paolo os rundt, og hans mor står for vinsmagningen. Også her er vinhøsten i fuld gang. Hos Cascina Gilli fokuserer man på gamle, lokale mindre kendte druer som Freisa, Bonarda og Malvasia di Schierano. Cascina Gilli laver bl.a. vores skønne dessertvin Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, Barbera D’Asti Superiore, og vores dejlige Chardonnay.

På begge vingårde kan man som turist komme forbi til vinsmagning. Det er dog en god ide at lave en aftale inden.

Efter et spændende besøg hos Cascina Gilli er det frokosttid. Vi er blevet anbefalet restauranten Campanarò i byen Asti. Familien har drevet restaurant i 3 generationer. Denne søndag er der fuldt hus. Det er ikke nemt at vælge blandt de mange fristende retter på menukortet. Vi ender med at vælge et fad med typiske piemontesiske forretter bl.a. vitello tonnato og insalata russa.

Så får vi pasta med de berømte hvide trøfler - og sikke en fantastisk velsmagende ret. Hovedretten er vildsvin, og ja, dessert er der desværre ikke plads til, men vi er nødt til at smage den lokale verdensberømte dessertvin Moscati D’Asti. Uhm. Vi bliver også inviteret ned i restaurantens fine vinkælder og har lyst til at købe det meste med hjem.

Og så er det tid til en spadseretur rundt i hyggelige Asti. Det er søndag eftermiddag, og der er et leben af lokale på byens hovestrøg. Asti er en af Piemontes større byer med 215.000 indbyggere.

Risenes konge på Po-sletten

Rent kulinarisk er Piemonte ikke kun berømt for rødvin, trøfler, oste og hasselnødder. Der dyrkes også ris på Po-sletten. Og vi tager turen fra de bølgende vinmarker til de flade rismarker omkring byen Vercelli. Her dyrkes bl.a. de berømte Carnaroli-ris, også kaldet risenes konge. Carnaroli-ris er bl.a. velegnede til risotto og rissalater. Vi besøger selvfølgelig vores ris-producent Riso Margherita.

Det er en familievirksomhed, der har dyrket ris siden 1904. Da vi besøger Riso Margherita, er det midt i rishøsten, og Davide fra Riso Margherita viser os rundt.

Vercelli, der har omkring 176.000 indbyggere, er også et charmerende bekendtskab. Om eftermiddagen indtages de mange barer og cafeer på byens hovedtorv Piazza Cavour. Her drikkes espresso og serveres aperitif med diverse lækre snacks til. I gaderne omkring pladsen er der også gode shopping muligheder.

Vi overnatter hos Cristina, der driver B&B La Terrazza nær Piazza Cavour. Det er et rigtig hyggeligt sted, og Cristina serverer en lækker morgenmad med bl.a. sprøde cornetto’er (Italiens svar på croissant), hjemmelavet kage og lokale oste.

Vercelli byder på en række gode spise-steder. Vi spiser hos Trattoria Paolino. Her får vi selvfølgelig serveret en skøn risotto-ret med Carnaroli-ris fra Riso Margherita. Den sidste aften i Vercelli falder valget på Ristorantino del Cin Cin. Vi vælger en 5-retters menu, der består af en række lækre lokale specialiteter. Menuen er ledsaget af en vinmenu med et udvalg af spændende vine fra regionen.

Der er rigtig meget at se og opleve i Piemonte. Også regionens største by Torino er bestemt et besøg værd. Men det når vi desværre ikke i denne Piemonte guide. Det må blive næste gang, for vi håber på et meget snarligt gensyn med den skønne norditalienske region.

Nyttige tips

Overnatning:

Restauranter – det er en god ide at bestille bord:

Vingårde: