Coda alla vaccinara – Oksehaler på romersk manér

Coda alla vaccinara – Oksehaler på romersk manér

Udgivet:

En fantastisk italiensk simreret

Vi holder meget af simreretter og har efterhånden smagt mange skønne simreretter i Italien. Der er ikke noget bedre end duften af sugo, der simrer i timevis på komfuret. Duften, der efterhånden breder sig i hele huset, og man glæder sig til at sætte sig godt til rette ved middagsbordet for at nyde en skøn ret, der har været mange timer undervejs.

I Det Italienske Køkken findes et væld af smagfulde og lækre simreretter, og vi elsker de fleste af dem. En af vores favoritter er den berømte romerske klassiker Coda alla Vaccinara – oksehaler på romersk manér.

Det er en yderst smagfuld og rustik ret. Den lange tid på blusset giver masser af god smag til sovsen og meget mørt kød. En ret, der uden tvivl egner sig godt til kølige og mørke måneder.

Det er en opskrift med rødder langt tilbage, og det er en ret fra det såkaldte cucina povera (fattige køkken). Det betyder dog ikke, at retten er fattig på smag. Man bruger få lokale råvarer, der ikke er kostbare, til at lave mad med masser af smag.

Den romerske klassiker Coda alla vaccinara kan som mange andre italienske retter jo laves på mange forskellige måder. Opskriften, som du finder her på siden, er fra restaurant Osteria dell’Angelo i Rom.

Et godt tip fra køkkenet: noget der virkelige kan højne din ret er at bruge tomater af rigtig god kvalitet. Se vores sortiment af special-importerede tomater.

Gode tips, når du laver Coda alla Vaccinara

Få slagterne til at skære oksehalerne ud. Server den romerske simreret sammen med kartoffelmos, kartofler, polenta eller ris. Retten kan som sagt laves på forskellig vis. Nogle putter fx også pinjekerner i. Opskriften kan også blive til 2 retter: Sovsen kan bruges i en pastaret, og så kan kødet spises som hovedret.

Vin-tips: Denne lækre og smagfulde simret kræver en kraftig vin til. Tag et kig på vores udvalg af gode italienske rødvine.

Clock Icon 120

MINUTTER

Person Icon 4

PERSONER

Italian Flag Icon Roma

OPRINDELSE

Ingredienser

1,5-2 kg oksehaler

1 laurblær-blad

10 peberkorn

1 fed hvidløg

4 løg

1 helt bladselleri

2 gulerødder

½ teskefuld bitter kakaopulver

1 teskefuld rosiner

1 peperoncino

1 dåse flåede tomater og evt. en lille dåse tomatkoncentrat. Vi anbefaler flåede tomater fra Solania Srl

1 glas tør hvidvin. Vi anbefaler Chardonnay fra Cascina Gilli

Ekstra jomfru olivenolie. Vi anbefaler vores økologiske Marfuga klassisk

Salt og peber

Fremgangsmetode

Sådan gør du

1. Få slagteren til at skære oksehalerne ud.

2. Kom oksehalerne, salt, peberkorn og laurbærblad i en gryde. Dæk med vand. Kog oksehalerne i en time.

3. Skær gulerødder, 2 løg, hvidløg og 2 stilke bladselleri i små stykker.

4. Hæld cirka 3 skefulde olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, peperoncino, løg, bladselleri, gulerødder, kakao, rosiner og en halv teskefuld salt. Svits det ved svag varme i cirka ti minutter.

5. Oksehalerne vendes i og brunes i cirka 10 minutter. Hæld hvidvinen i. Når alkoholen er fordampet, tilsættes 2 kopper kogende vand og de flåede tomater.

6. Lad det simre ved svag varme i cirka halvanden time. Hvis det bliver for tørt undervejs, tilsæt endnu en kop kogende vand.

7. Skær de resterende løg og bladselleri i store stykker og læg det ovenpå kødet. Tilsæt lidt salt og peber. Læg låg på og lad det småsimre i cirka halvanden time.

8. Rør rundt cirka hvert 15. minut. Retten er klar, når kødet er så mørt, at det falder fra knoglerne.