Ægte napolitansk pizzadej

Ægte napolitansk pizzadej

Udgivet:

Dejen til din næste gourmetpizza

Alle gode pizza opskrifter starter med en god dej, og når det kommer til hvad der gør en traditionel italiensk (napolitansk) pizza dej god, er der ingen vej uden om; Den skal laves dagen før den skal bruges - helst med mindst 16 timer i et køleskab før den kommer i en ovn. Denne opskrift kræver derfor lidt tålmodighed, men giver også afkast i form af store smil når dine gæster eller din familie ser de maestro pizzaer du serverer med denne pizzadej opskrift. Opskriften er baseret på en ‘poolish’ (En fermenteret dej-blanding) som er grundstenen i alle napolitanske pizzaer - og som ofte er ‘hemmeligheden’ de fleste små italienske pizza bagerier har levet på i generationer. Det er denne der tager tid at lave.

Husk, at som det altid gælder, når det handler om at lave god Italiensk mad - at det er vigtigt at råvarene du bruger er af høj kvalitet. Du får ikke det bedste resultat med den billige mel og den billige olivenolie fra supermarkedet - det siger næsten sig selv.

Vidste du i øvrigt, at Det Italienske Køkken har en YouTube-kanal? Vi har massere af gode videoer, som du kan bruge til inspiration. Besøg vores YouTube-kanal her.

Clock Icon 100

MINUTTER

Person Icon 2

PERSONER

Italian Flag Icon Napoli

OPRINDELSE

Ingredienser

500g vand

5g honning

5g tørgær

400g Tipo 00 mel

300g Manitoba mel

20g salt

Olivenolie efter behov

Fremgangsmetode

1. Bland 200g vand, 5g honning, 5g tørgær og 200g tipo 00 mel sammen i en container der kan lukkes helt lufttæt. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i en enkelt time, og stil den derefter i køleskabet. Her skal den have lov til at have fred et sted mellem 16 - 24 timer. Dejen må ikke stå længere end dette, da den kan over-fermentere og blive uanvendelig.

2. Når din ‘poolish’ er færdig med at hæve, lægges den i en stor skål - og der tilføjes 300g Manitoba mel ovenpå denne.

3. Bland 300g lunket vand sammen med 20g salt i et bæger.

4. Arbejd de 300g Manitoba mel og de sidste 200g Tipo 00 mel ind i din ‘poolish’ med hænderne, og hæld stille og roligt dit saltvand i, indtil dit bæger er tomt.

5. Dejen vil nu føles meget våd - men dette er meningen. Du skal nu ælte dejen i omkring 15 minutter, og sørge for at melen optager alt det vand som du lige har hældt i blandingen. Gerne på køkkenbordet.

6. Når dejen har fået en fast form efter du har æltet den i omkring 15 minutter, samler du den til en lille rund masse på dit bord, derefter dækker du dine hænder i en god olivenolie - og klapper dejen på oversiden, således at den har et pænt lag olie på sig.

7. Nu skal dejen hæve i omkring 15 minutter, lad endelig være med at dække den til.

8. Efter at dejen har hævet på dit køkkenbord, dækker du igen dine hænder ind i en god olivenolie, og begynder stille og roligt at folde dejen ind i sig selv, indtil du har en glat kugleform. Lad være med at strække dejen for meget, da dette kan ødelægge de gluten forbindelser som har formet sig i din dej.

9. Klap olivenolie på toppen af din kugleformet dej, dæk dejen til med et let fugtigt viskestykke på dit køkkenbord og lad den til sidst efterhæve i 1 time. Vi har nogle af de bedste Italienske olivenolier til salg. Du kan finde dem under opskriften! Vores Umbria Riserva har lige vundet verdensmesterskaberne i DOP olivenolie.

10. Efter 1 time er dejen klar til at komme i ovnen. Spred lidt mel ud på køkkenbordet, og udvid dejen indefra og ud med dine fingre, indtil at du har en flot rund pizza med en høj skorpe.

11. Din pizzadej er nu klar til at der kan komme fyld på den. Vores anbefaling er selvfølgelig at du laver din egen tomatsauce. Du kan med fordel basere denne sauce på vores tomater på dåse fra San Marzano, som passer helt perfekt til dette. Vi har også udsøgte, færdige saucer på glas, pesto og andre delikatesser som passer perfekt på enhver gourmetpizza. Find dem i karussellen under opskriften!

12. Pizzaen bages ved høj temperatur - og gerne i en stenovn. Reglen når man vil have et godt pizza resultat, er typisk at bage den varmt og meget hurtigt. Hvis du ikke har en stenovn, så bag den enten i varmluft eller almindelig ovn, med alt hvad din ovn kan trække. Husk dreje pizzaen en smule, specielt ved brug af varmluft. Når skorpen er sprød, er pizzaen færdig.