Prisvindende ekstra jomfru olivenolier
Olivenolie er ikke bare olivenolie. Der er stor forskel på kvalitet, og du kan ikke forvente stor kvalitet i en olivenolie til 40 kroner i supermarkedet. Der findes fire forskellige typer olivenolie, og ekstra jomfru olivenolie er den bedste kvalitet. Ifølge EU-lovgivningen er ekstra jomfru olivenolie “olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer.” Olien må ikke have fejl eller afvigelser. Vi sælger udelukkende koldpressede ekstra jomfru olivenolier. Blandt vores udvalg af olivenolier finder du den økologiske ekstra jomfru olivenolie Marfuga klassisk, der har en mild smag og derfor er velegnet til at stege i. Den kan også bruges rå f.eks. i salatdressinger. Den økologiske ekstra jomfru olivenolie Trace Bio kan også bruges som en kvalitetsolie at stege i, men træder for alvor i karakter, når den nydes rå fx på fisk, kød eller over kogte eller grillede grøntsager.
Ekstra jomfru olivenolie L’affiorante skal derimod kun nydes rå. Du kan for eksempel hælde et par af de gyldne og velsmagende dråber på et stykke kød, grillede grøntsager eller i grøntssags-suppen før servering. Olivenolien er også god som dressing i en salat. Bland den for eksempel i salaten sammen med en god balsamico-eddike. L’affiorante er lavet af de ypperste Moraiolo-oliven, der er håndplukkede og pressede indenfor blot 12 timer. L’affiorante bliver kun fremstillet i et begrænset antal. Den fås i 250 ml og 500 ml. flasker. DOP Umbria er koldpresset udelukkende af håndplukkede oliven fra olivenlunde i området mellem Assisi og Spoleto i hjertet af den midtitalienske region Umbrien. Olien er økologisk. Den er fremstillet af tre olivensorter: Moraiolo, Leccino og Frantoio. Olien fås i to størrelser: 250 ml og 500 ml. Vi sælger også olivenolier med trøfler, chili, citron og rosmarin og olivenolie med hvid trøffel og med sort trøffel. Alle vores olivenolier er koldpressede.
Økologisk ekstra jomfru olivenolie
Flere af vores ekstra jomfru olivenolier fra Marfuga er økologiske. Det gælder Marfuga klassisk, DOP Umbria og Trace Bio. Det er vigtigt for os i Det Italienske Køkken at kende vores producenter. Vi har flere gange besøgt Marfuga i Umbrien. Vi har været med til olivenhøsten, og vi har set, hvordan de håndplukkede oliven kort efter plukning bliver presset på Marfugas egen oliemølle.
Koldpresset ekstra jomfru olivenolie
Alle vores ekstra jomfru olivenolier fra Marfuga er naturligvis koldpressede. For at være en ekstra jomfru olivenolie skal den være koldpresset ved højst 27 grader. Marfuga presser dog sine olier ved endnu lavere temperaturer. Det indebærer, at der bliver mindre olie per kilo oliven, men den olie, der bliver presset, bliver endnu bedre, fordi smag og duft bibeholdes bedre. Ekstra jomfru olivenolie er også altid lavet ved første presning.
Gode tips når du skal vælge en god ekstra jomfru olivenolie
En god olivenolie fremhæver smagen i maden. Det er en god rettesnor at bruge en mild olie til milde retter og en kraftigere olie til stærke retter. Olivenolie er også sundt. Den har blandt andet et højt indhold af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt. En olivenolie af god kvalitet er lækker at bruge rå. Men du kan også sagtens stege i olivenolie. Oliens høje indhold af enkeltumættet fedt gør den nemlig meget varmetolerant. Det indebærer, at den, når den opvarmes, ikke danner de farlige transfedtsyrer lige så hurtigt, som de olier, der har færre enkeltumættede fedtsyrer. Opbevaring: Ekstra jomfru olivenolie skal opbevares mørkt og køligt f.eks. i et spisekammer. Olivenolie skal ikke opbevares i køleskabet. Husk også at lukke flasken ordentligt efter brug.