Cacio e Pepe – spaghetti med Pecorino Romano og sort peber

Cacio e Pepe – spaghetti med Pecorino Romano og sort peber

Udgivet:

Cacio e Pepe på 15 minutter

Spaghetti cacio e pepe er en ægte romersk klassiker, som vi i Det italienske køkken er helt vilde med. Det er en meget enkel pastaret, og den er hurtig at lave. Og sidst men ikke mindst smager cacio e pepe utrolig godt. Pastaretten, som man ofte finder på menukortet på romerske trattoria’er, kan som mange pastaretter laves med mange forskellige typer pasta. I Rom vil du typisk få cacio e pepe med spaghetti eller tonnarelli.

Cacio e pepe består kun af ganske få ingredienser, og selv om retten er hurtig at lave, så kræver det alligevel det rette håndelag, så cremen/sugo’en får den rette konsistens, og retten får den rigtige smag. Osten skal være Pecorino Romano, og du skal bruge friskkværnet peber. En anden hemmelighed bag en god cacio e pepe er at putte pastavand i sugo’en.

Flere romerske kokke har fortalt os, at de i sin tid måtte lave cacio e pepe mange gange, før pastaretten sad lige i skabet. En gammel romersk veninde fortæller, at netop fordi cacio e pepe ikke er helt nem at lave, er der nogle, der putter olivenolie eller fløde i retten. Men det går slet ikke, understreger hun og tilføjer dog diplomatisk, at man selvfølgelig må lave pastaretten, som man vil, men så er det ikke længere en cacio e pepe.

Opskriften, som du finder i dette blogindlæg, har vi været så heldige at få fra restauranten Roma Sparita i Trastevere i Rom. Restauranten er berømt for netop tagliolini cacio e pepe.

Gode tips, når du laver Cacio e Pepe

Pastavandet skal spilkoge, når du koger pasta, og det er vigtigt at røre i pastaen undervejs. Se her vores tips til at koge pasta perfekt.

Traditionelt bruges der spaghetti til cacio e pepe. Nogle bruger kort pasta fx rigatoni eller penne, fordi det kan være nemmere at få samlet retten.

I den klassiske opskrift på cacio e pepe bruges der kun Pecorino Romano, men hvis du synes, at det bliver lidt for stærkt, kan du bruge en blanding af Pecorino Romano og Parmigiano Reggiano.

Hvis du vil lave andre typiske romerske pastaretter, så se vores opskrift på spaghetti all’amatriciana, spaghetti alla carbonara og penne all’arrabbiata.

Vin-tips: Til cacio e pepe kan vi anbefale den dejlige Piemonte DOC Chardonnay Rafé fra vinhuset Cascina Gilli i Piemonte. Foretrækker du rødvin, så prøv Barbera d’Alba DOC fra vingården La Fusina i Dogliani i Piemonte. Du kan også tage et kig på vores spændende udvalg af italiensk vin.

Clock Icon 15

MINUTTER

Person Icon 4

PERSONER

Italian Flag Icon Roma

OPRINDELSE

Ingredienser

500 gram spaghetti eller tagliolini. Vi anbefaler spaghetti fra La Romagna/Pasta Fratini

150 gram Pecorino Romano-ost

½ teske friskkværnet peber

Salt

Fremgangsmetode

1. Sæt en gryde med vand over. Kom salt i, når vandet koger, og hæld pastaen i.

2. Pecorino Romano, der skal bruges senere, rives fint.

3. Tag en pande, hæld 2 dl. pastavand i og tilsæt peber.

4. Lad det småkoge, så vandet får lidt smag af peber.

5. Når pastaen er kogt, hældes pastavandet fra gryden, og pastaen hældes på panden.

6. Bland og rør rundt under god varme.

7. Sluk for blusset.

8. Tilsæt revet Pecorino Romano og rør godt rundt med en gaffel, så pasta og ost blandes sammen.

9. Server straks retten. Man kan evt. drysse mere reven Pecorino Romano og friskkværnet peber på.