Cacio e Pepe – spaghetti med Pecorino Romano og sort peber
Udgivet:
Cacio e Pepe på 15 minutter
Spaghetti cacio e pepe er en ægte romersk klassiker, som vi i Det italienske køkken er helt vilde med. Det er en meget enkel pastaret, og den er hurtig at lave. Og sidst men ikke mindst smager cacio e pepe utrolig godt. Pastaretten, som man ofte finder på menukortet på romerske trattoria’er, kan som mange pastaretter laves med mange forskellige typer pasta. I Rom vil du typisk få cacio e pepe med spaghetti eller tonnarelli.
Cacio e pepe består kun af ganske få ingredienser, og selv om retten er hurtig at lave, så kræver det alligevel det rette håndelag, så cremen/sugo’en får den rette konsistens, og retten får den rigtige smag. Osten skal være Pecorino Romano, og du skal bruge friskkværnet peber. En anden hemmelighed bag en god cacio e pepe er at putte pastavand i sugo’en.
Flere romerske kokke har fortalt os, at de i sin tid måtte lave cacio e pepe mange gange, før pastaretten sad lige i skabet. En gammel romersk veninde fortæller, at netop fordi cacio e pepe ikke er helt nem at lave, er der nogle, der putter olivenolie eller fløde i retten. Men det går slet ikke, understreger hun og tilføjer dog diplomatisk, at man selvfølgelig må lave pastaretten, som man vil, men så er det ikke længere en cacio e pepe.
Opskriften, som du finder i dette blogindlæg, har vi været så heldige at få fra restauranten Roma Sparita i Trastevere i Rom. Restauranten er berømt for netop tagliolini cacio e pepe.
Gode tips, når du laver Cacio e Pepe
Pastavandet skal spilkoge, når du koger pasta, og det er vigtigt at røre i pastaen undervejs. Se her vores tips til at koge pasta perfekt.
Traditionelt bruges der spaghetti til cacio e pepe. Nogle bruger kort pasta fx rigatoni eller penne, fordi det kan være nemmere at få samlet retten.
I den klassiske opskrift på cacio e pepe bruges der kun Pecorino Romano, men hvis du synes, at det bliver lidt for stærkt, kan du bruge en blanding af Pecorino Romano og Parmigiano Reggiano.
Hvis du vil lave andre typiske romerske pastaretter, så se vores opskrift på spaghetti all’amatriciana, spaghetti alla carbonara og penne all’arrabbiata.
Vin-tips: Til cacio e pepe kan vi anbefale den dejlige Piemonte DOC Chardonnay Rafé fra vinhuset Cascina Gilli i Piemonte. Foretrækker du rødvin, så prøv Barbera d’Alba DOC fra vingården La Fusina i Dogliani i Piemonte. Du kan også tage et kig på vores spændende udvalg af italiensk vin.
MINUTTER
PERSONER
OPRINDELSE
Ingredienser